Placa incompleta en marbre gris de Saint-Beat (Pirineus). Se’n conserven tres fragments, del costat dret, mentre que falta tota la banda esquerra. Es van trobar esparsos al sector sud de la ciutat grega d’Empòrion. El fragment superior es conserva al Museo Arqueológico Nacional de Madrid, mentre que els altres dos es troben al MAC-Empúries.
La placa mesura 30,7 cm d’alçada i entre 5 i 6 cm de gruix, i l’amplada màxima conservada és de 18,4 cm. No tenia motllures i les lletres ocupen tota la superfície. La inscripció és en lletra capital i constava de 12 línies de text, en dues meitats, amb el mateix text escrit en llatí i en grec. És una dedicació per part d’un personatge anomenat Numas, probablement un comerciant, a les divinitats alexandrines de [Isis i] Serapis. La transcripció del text es mostra a sota [amb la part restituïda entre claudàtors] i es pot traduir així:
A Isis, a Serapis, Numas, fill de Numeni, originari d’Alexandria, per devoció va tenir cura que es fes aquest temple, aquestes estàtues, aquest pòrtic.
Serapis és un déu sincrètic i la seva aparença és la d’un déu híbrid. Al cap porta un modius, mesura del gra, com a déu de la fertilitat. Ptolemeu I el declarà patró d'Alexandria i déu oficial d'Egipte i Grècia per unir culturalment tots dos pobles. Isis és la deessa de la maternitat i la fertilitat a l’antic Egipte i, per tant, de la vida, la mort i el renaixement. Durant el període hel·lenístic, era la deessa patrona dels mariners. Així, la seva presència a Empúries s’entén pel cosmopolitisme de la ciutat i per l’existència d’un port obert al Mediterrani.
Transcripció del text:
Imatge sencera de la peça: