EXPOSICIÓ

Empúries: Port de Cultures

A partir del dia 28 de juliol

On acaba la grega Empòrion i on comença l’Emporiae romana? Què en queda, d’aquella ciutat portuària i plural, abocada a la Mediterrània?

L’exposició que us presentem ens mostra els testimonis que ens ha deixat la seva història mil·lenària.  Una àmplia selecció de les peces més rellevants que s’han anat recuperant a les excavacions i que formen part de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries. Les troballes es presenten contextualitzades dins el procés de transformació constant de la ciutat emporitana i del paisatge de l’entorn, acompanyades de recursos audiovisuals i multimèdia que fan de la visita una oportunitat única per connectar amb el passat i viure la història d’Empúries i el seu territori.

Els àmbits de la nova exposició

El títol de l’exposició permanent Empúries. Port de Cultures, al·ludeix a algunes de les idees fonamentals que articulen el nou discurs del museu, posant en relleu aspectes que singularitzen la importància i l’evolució històrica de l’antiga Empúries com una ciutat estretament lligada al mar, al comerç i al contacte amb la resta de cultures antigues que van poblar la Mediterrània oriental i occidental. 

A l’entrada de l’exposició es podrà admirar l’estàtua hel·lenística de marbre d’Asclepi, el déu de la medicina, com a peça excepcional i emblemàtica del passat grec d’Empúries. Juntament amb ella s’exposen altres troballes escultòriques recuperades al mateix temps que l’estàtua.

La resta de l’espai incorpora la projecció audiovisual, Empúries, una llarga història, que permet conèixer l’evolució del territori i de les antigues ciutats grega i romana. L’audiovisual incorpora reconstruccions en 3D de l’evolució del paisatge, des del Neolític i fins al moment actual, fil conductor per explicar el procés de transformació constant de l’entorn lligat indissociablement a les pautes d’ocupació del territori i l’evolució dels centres urbans grec i romà, així com els canvis posteriors durant la tardo-antiguitat i els inicis de l’època medieval. Aquestes reconstruccions 3D de l’evolució del paisatge, són fruit de la recerca que ha portat a terme, els darrers anys, l’equip del MAC-Empúries.

La sala principal del museu s’articula en una successió d’àmbits temàtics amb ordre cronològic, els quals  serveixen per destacar els aspectes principals que singularitzen cada una de les grans etapes històriques que ha viscut l’enclavament: des dels primers assentaments neolítics fins a l’Empúries tardo-romana. Determinats aspectes, com ara l’organització administrativa de la ciutat romana o la rica decoració de les grans domus pertanyents a les elits que dominaven la seva estructura social i econòmica, es tracten mitjançant les peces d’epigrafia, d’escultura o de decoració pictòrica, exposades de manera exempta a l'espai del fons de la sala principal.

Muntatges multimèdia 

Com a novetat el museu incorpora “muntatges multimèdia”, és a dir una presentació museogràfica amb peces originals, combinada amb la programació d’una breu projecció audiovisual i una il·luminació seqüenciada. Aquests espais ofereixen un relat transversal, utilitzant imatges, acompanyades de banda sonora i locucions, que posen en relleu els objectes exposats, integrats en escenografies simples però evocadores sobre el tema tractat en cada relat.

L’últim àmbit, que clou aquesta exposició permanent,  amb el títol El llegat d’Empúries, una història amb futur, fa una breu al·lusió, amb textos i imatges, al projecte ja centenari de la recuperació patrimonial d’Empúries que s’ha basat, d’ençà de l’any 1908, en tres pilars fonamentals: la recerca, que ha fet possible construir un relat sobre la interpretació històrica del conjunt arqueològic; la preservació del jaciment, inseparable de la sostenibilitat de la gestió; i la difusió, que inclou totes les actuacions encaminades a la transmissió del coneixement, adreçades tant al públic general i a l’alumnat de totes les etapes educatives com a la comunitat científica.

Les peces destacades de la nova exposició

La nova exposició permanent incorpora les peces més rellevants de les importants col·leccions del MAC a Empúries, moltes de les quals ja figuraven en el muntatge museogràfic precedent, que s’han pogut completar, a més, amb altres materials del fons del museu fins ara no exposats i amb determinades peces cedides des d’altres seus del MAC (Barcelona, Girona) que compten amb importants col·leccions de materials procedents d’Empúries.

També s’afegeixen a l’exposició permanent nous objectes recuperats en les recents excavacions: és el cas dels materials recuperats als sectors de Vilanera o de Santa Margarita, i també a les darreres excavacions efectuades a les ciutats grega i romana o a les àrees de necròpolis.

Horaris: 

  • Data: A partir del 28 de juliol 
  • Lloc: Museu monogràfic d'Empúries 
  • Horari: De dilluns a diumenge de 10 h a 19:30 h.
  • Preu: Entrada gratuïta amb el tiquet d'entrada del MAC-Empúries.

Més informació al correu: macempuries.cultura@gencat.cat

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'empúries
Hora 10:00:00
Durada
Preu Gratuïta amb el tiquet d'entrada del MAC-Empúries